2010. augusztus 28., szombat

Boston, MA

Pénteken -- továbbra is az Orientation Week keretében -- ellátogattunk Bostonba. A vonatút kb. 1 óra 20 perc, de viszonylag hamar eltelt a kívülről konzervdobozra, belülről MÁV IC-re hasonlító szerelvényen. Számomra egyébként meglepő volt, hogy nemcsak ezt, hanem az összes mozdonyt, amit az Északi pályaudvaron láttam, dízelmotor hajtott, és villamosított pályával nem találkoztam.

Körülbelül fél 11-re értünk Bostonba. Ez egyébként Meszecsuszec (na jó, Massachusetts) állam legnagyobb városa, és egyben fővárosa, a maga ~645 ezer fős lakosságával. Ez a szám persze kicsit csalóka, mert ha a hozzá szorosan kapcsolódó városkákat is beleszámítjuk, akkor ez a szám már többmillió, mondjuk olyan 3-4.
Nagyjából ezt a kört jártuk be (gyalog):


Mivel túl sok időnk nem volt, ezért gondoltuk, inkább csak nézelődünk, parkokba megyünk, a múzeumokat és egyéb érdekességeket a következő alkalomra tartogatjuk. Voltunk többek között China Townban, a Boston Commonban, megnéztük a Fenway Parkot. Itt ittunk 5 dolláros sört, és ettünk 3 dolláros hasábburgonyát; ez utóbbival jól is laktunk. A kis pihenő után az MIT [emájtí] meglátogatását tűztük ki célul, amihez a Harvard Bridge-en át vezetett az út, persze csodálatos látképpel.


A hídon egyébként hétköznap délutánnak megfelelően elég nagy forgalom volt, bár teljesen bedugult utakkal nem találkoztunk. Viszont pickupos, lehúzott ablakos, hangosan rap zenét hallgató afroamerikaiakkal igen, úgyhogy a filmekből ismerős érzés megvolt :) A képen látható "víz" egyébként a Charles River, ami valójában az Atlanti-óceánnak a szárazföldre benyúlt része.

A folyó túloldalára átkelve persze megcsináltuk az MIT-s képünket is :) :

Röviden így telt a nap, ezután siettünk vissza a pályaudvarra. Másfél óra alatt vissza is értünk Durhambe, ahol -- suli előtti utolsó hétvége lévén -- megtöbbszöröződött a lélekszám, mindenki költözik be a kolikba. A rendőri jelenlét is érezhető, kb. ötpercenként biztosan bele lehet futni egy rendőrautóba. Az eddigi tapasztalataim alapján itt egyébként sokkal emberközelibbek az intézkedések, teljesen más a mentalitás, mint otthon. Például amit személyesen láttam: a rossz helyen parkolókat megkérik, hogy álljanak el, és nem büntetnek, és úgy látszik, itt működik (legalábbis Hajdú Péter parkolásához hasonlót még nem láttam :)). A koliban is egyébként hasonló a helyzet: rengeteg plakát van arról, hogy mit hogyan kell csinálni, mit várnak el, nem egy százoldalas szabályzatot adnak ki, hogy mit hogyan büntetnek...

Még néhány észrevétel az elmúlt napokból: Az egyik, hogy az alkoholtilalmat eszméletlen szigorúan betartatják. Itt 21 év a korhatár, de állítólag még 30 felett is gyakorlatilag mindig ellenőrzik az életkort, és van, hogy külföldiektől semmi mást nem hajlandóak elfogadni, csak útlevelet. A minap egyébként minket csak úgy engedtek be a pubba (ezúttal a Ballard's-ba), hogy UV-lámpával ült a srác a bejáratnál, plusz volt egy könyve a világ országainak jogosítványairól, és mindkettőt bevetette a pontos és megbízható ellenőrzés érdekében... :)
Másik érdekesség még a környékről, hogy rengeteg a mókus. Ezen a képen például (legalább) négy látható egyszerre:

Jó idő lévén remélhetőleg holnap bepótolhatjuk a mára tervezett strandolást, és belelógathatom a lábam az óceánba :)

Üdv. mindenkinek!
+++

update: Most jutott eszembe, hogy egy bostoni kép véletlenül kimaradt, így ezt most csak hozzácsapom a végére... No comment :D

2010. augusztus 25., szerda

Hey, how are you doin'?

How are you doin'? Hey, how are you? What's up? -- ezek a leggyakoribb kérdések, amik mindig elhangzanak, ha valakivel találkozunk; persze óriási mosollyal az arcokon :) Olyan, mintha itt tényleg mindig mindenki boldog lenne.

Az elmúlt egy-két napban már elég sok emberrel találkoztam, hiszen hivatalosan is elkezdődött az Orientation Week, ami a külföldről érkezőknek szól. Elég sokan elég sokféle angolt beszélünk; erről eszembe jutott egy kedves videórészlet (András blogja alapján):

A "csapat" összetétele egyébként minden szempontból vegyes:
Vannak
  • európaiak,
  • ázsiaiak,
  • afrikaiak,
  • amerikaiak
(Ausztráliából és az Antarktiszról mintha nem jöttek volna), illetve vannak
  • undergraduate studentek (kb. itthoni főiskolai képzés),
  • graduate studentek (kb. itthoni mesterképzés),
  • PhD studentek,
  • exchange studentek (cserehallgatók).
Ez utóbbiba tartozunk mi is, hiszen csak egy félévre jöttünk, nem teljes képzésre.
És persze vannak még
  • fiúk,
  • lányok
(és remélem ez a lista nem folytatódik :)).
Volt már párszor közös kajálás, közös shoppingolás stb., illetve tartottak néhány bevezető jellegű előadást.
A fenti képen is látszik a vegyes összetétel: az asztalnál bal oldalon ül Radar, aki Kamerunból jött pár éve (egyébként ő maga is olyan vicces, mint a neve, de erre még rátesz egy lapáttal, hogy angolul mindenki "rédar"-nak mondja :)), mellette középen az én csoportvezetőm, az indiai Faraz, és mellette fehér ingben Oskar, aki szerbiai magyar, és szintén pár éve itt él.

Az elmúlt néhány nap tapasztalatai alapján úgy tűnik, mintha itt a hivatali ügyeket is kedvtelésből intéznék: az ügyintézők is mosolyognak és rendkívül készségesek :) A "kéZség"-ről jut eszembe: a menzára (ami egyébként olyan, mint Magyarországon a Trófea étterem) tenyérleolvasás után lehet belépni. A mágneskártya már a múlté :) Persze ez egy kis túlzás, mert a diákigazolványunk is mágneskártyás -- ezzel nyílik pl. a koli bejárata is --, de annak a legyártása is nagyjából fél percig tartott. Ja, és persze a hivatalból se hiányozhat a felhívás:


Végül ezt a bejegyzést is két jó hírrel zárnám:
  • ismét ellátogattunk a The Knotba, amolyan "rewelcome-sör" megivása céljából (fényképek később),
  • illetve megnyugtató, hogy itt nem kerül milliárdokba az útépítés :) :

2010. augusztus 23., hétfő

Indulás, utazás, érkezés

2010. augusztus 22. vasárnap, az indulás napja. Már a reptérre vezető út is izgalmas volt: egy kellemes rendőri szondáztatással kezdődött. Jó hír, hogy ezek szerint már nem csak a hazugságvizsgálót lehet átverni, hiszen elengedtek :)

Amszterdamban szálltunk át a kis Boeing 737-700-asról a nagyobb méretű 767-es bostoni járatra (ekkor még nem tudtuk, hogy a poggyászaink nélkül). Ez a nyolc órás repülőút is viszonylag hamar eltelt, főleg, hogy ablak mellett kaptam helyet, így gyönyörködhettem a kilátásban. Láthattam például ezt:

Majd egy óra múlva ezt:
Pár óra múlva pedig ezt:
Hát az Atlanti-óceán már csak ilyen változatos... Viszont egyszer akadt egy versenytárs is a levegőben, lehetett integetni :)

Érkezéskor kiderült, hogy mindhármunk csomagja lemaradt valahol, így pusztán a kézipoggyászokkal szálltunk fel a doveri buszra, ahonnan taxival (amolyan "igazi amerikai" taxival) jöttünk az egyetemre. Elfoglaltuk a szobáinkat a Babcock Hallban; az én szobám így néz ki:
Asztal, polcok, fiókok, ágy... van minden, ami kell. Mellesleg egyedül lakom ebben a kis helyiségben :)

A pár órás ittlétünk alatt még nem sikerült sok egyebet felfedezni.
Végül ezt a kis rövidke beszámolót két jó hírrel zárnám:

  • 24 órával utánunk megérkeztek a poggyászaink,

  • megittuk a welcome-sört a The Knot nevű hangulatos (és dohányfüstmentes!) ír kocsmában:

Előszó

Hamburger, kóla, nagy automataváltós autók és kerítés nélküli házak... A szabadság országaként emlegetett Amerikában nyílt lehetőségem egy egyetemi félév eltöltésére -- a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) és a UNH (University of New Hampshire) közötti megállapodás eredményeképpen megszületett pályázat egyik nyerteseként. Az ösztöndíj három hallgató számára biztosítja ezt a különleges lehetőséget; 2010-ben Jankával és Mátéval voltunk a szerencsés kiválasztottak.

A UNH Amerika keleti partjánál, Bostontól északra fekszik New Hampshire államban a Durham nevű, nem túl nagy városban. A további földrajzi, történelmi vagy egyéb adatok iránt érdeklődőknek ajánlom a Wikipédia oldalát :)

A blog célja az itteni élet, az itteni kalandok és az itteni lehetőségek bemutatása; a személyes jellege miatt elsősorban rokonoknak, ismerősöknek, barátoknak, de természetesen bárki olvashatja :)

2009-ben is lehetősége volt három BME-hallgatónak kiutazni; a fő információforrásaim, azaz az ő blogjaik -- amelyekben szintén sok érdekesség fellelhető -- az alábbi linkeken érhetők el: Áron, Gergely, Marci.